Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pagina laatst bijgewerkt op: 15/06/2017

Patiëntenfolder: U zorgt voor een persoon die dementie heeft.

Zorgt u voor een persoon met dementie? Dat is niet vanzelfsprekend. Deze folder geeft u tips om beter te communiceren en om te gaan met moeilijk gedrag

Bent u arts? U kan deze folder gebruiken als ondersteunend materiaal tijdens het consult, en u kan deze ook afdrukken en met de mantelzorger meegeven om thuis nog eens rustig na te lezen. 

Raadpleeg hier de patiëntenfolder.

Patiëntenfolder: Stoppen met maagzuurremmers.

Bent u een patiënt? Heeft uw arts u aangeraden om te stoppen met uw maagzuurremmer? Deze folder geeft u meer uitleg over het hoe en het waarom.

Bent u een arts? Deze folder informeert de patiënt over het afbouwen/stoppen van protonpompinhibitoren (PPI’s). U kan deze folder gebruiken als ondersteunend materiaal tijdens het consult, en u kan deze ook afprinten en meegeven met de patiënt om thuis nog eens rustig na te lezen.

Raadpleeg hier de patiëntenfolder.

Inhalatiesystemen

Bij de behandeling van COPD wordt gebruik gemaakt van inhalatiesystemen. Hierbij kan de huisarts kiezen voor een doseeraerosol (al dan niet met voorzetkamer) of een poederinhalator. Correct gebruik van het inhalatiesysteem is essentieel. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de patiënten kritische fouten maakt tijdens het gebruik.
De Belgische Vereniging van Pneumologie Verpleegkundigen (BVPV) maakte handige instructiefilms voor patiënten, waarin het gebruik van de verschillende inhalatiesystemen helder wordt gedemonstreerd.

 

Aerolizer®
Autohaler®
Breezhaler®
Diskus®
Easi-breathe®
Easyhaler®
Ellipta®
Handihaler®
Nexthaler®
Novolizer®
Respimat®
Turbohaler®
Dosisaerosol
Dosisaerosol met voorzetkamer

 

Aerolizer®:

 

Autohaler®:

 

Breezhaler®:

 

Diskus®:

 

Easi-breathe®:

 

Easyhaler®:

 

Ellipta®:

 

Handihaler®:

 

Nexthaler®:

 

Novolizer®:

 

Respimat®:

 

Turbohaler®:

 

Dosisaerosol:

 

Dosisaerosol met voorzetkamer:

 

Bron:  http://www.bvpv-sbip.be/mappen/inhalatiefilmpjes.htm

Registreer u en blijf op de hoogte

U wil op de hoogte blijven over onze projecten? U gratis abonneren op het Formularium Info? Of een specifieke vraag doorspelen? Registreer u hier en laat ons weten hoe we u kunnen helpen.