Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pagina laatst bijgewerkt op: 20/03/2018

Farmaka heeft een uitgebreid aanbod aan medische documentatie die u gratis kan downloaden. U vindt hier de presentaties en overzichtsfiches van onze onafhankelijke artsenbezoekers.  Ook de integrale nummers van ons tijdschrift 'De Geneesmiddelenbrief' en de kortberichten van onze redactie zijn hier terug te vinden.

Documentatie opzoeken

Geneesmiddelen en nierinsufficiëntie bij ouderen Download

Geneesmiddelen en nierinsufficiëntie bij ouderen

november 2017

Formularium info

Inleiding   Aangezien nierinsufficiëntie frequent voorkomt bij het ouder worden is aandacht voor een aangepast geneesmiddelengebruik bij ouderen erg belangrijk. Chronische en acute nierinsufficiëntie komen onafhankelijk van de leeftijd eveneens bij ouderen voor. In deze FormulariumInfo vatten we de praktische gegevens samen voor het optimaal gebruik van de ges…

Antibiotica bij hoest? (Overzichtsfiche) Download

Antibiotica bij hoest? (Overzichtsfiche)

oktober 2017

Overzichtsfiche

Artsen voelen zich soms onder druk gezet om antibiotica voor te schrijven waar dat niet nodig is, zoals bij een ongecompliceerde luchtweginfectie. Leer hier hoe u er in slaagt minder antibiotica voor te schrijven, zonder de relatie met uw patiënt te schaden.

Pdf 0.4 MB
Antibiotica bij hoest? (Presentatie) Download

Antibiotica bij hoest? (Presentatie)

oktober 2017

Presentaties

Artsen voelen zich soms onder druk gezet om antibiotica voor te schrijven waar dat niet nodig is, zoals bij een ongecompliceerde luchtweginfectie. Leer hier hoe u er in slaagt minder antibiotica voor te schrijven, zonder de relatie met uw patiënt te schaden.

Pdf 1 MB
Omgaan met hoestklachten (Patiëntenfolder) Download

Omgaan met hoestklachten (Patiëntenfolder)

oktober 2017

Patiëntenfolder

Deze folder informeert de patiënt over het natuurlijk verloop van hoestklachten, de zin en onzin van antibiotica, zelfzorg en alarmsymptomen. De arts kan deze folder gebruiken als ondersteunend materiaal tijdens het consult, en kan deze ook afdrukken en met de patiënt meegeven om thuis nog eens rustig na te lezen. Deze patiëntenfolder werd opgesteld door het internationale GRACE netwerk.

Pdf 0.7 MB
Slikstoornissen bij ouderen: fysiologie, pathologie en aanpak. Download

Slikstoornissen bij ouderen: fysiologie, pathologie en aanpak.

september 2017

Formularium info

INLEIDING Slikstoornissen komen heel frequent voor bij ouderen. In deze Formularium Info focussen we op slikproblemen die ontstaan door het natuurlijke verouderingsproces en door ouderdomsziekten, in het bijzonder slikstoornissen ter hoogte van de mond en de keel. Wanneer moeten we een slikstoornis vermoeden? Hoe kunnen we een precieze diagnose stellen? Hoe kunne…

Probleemgedrag bij dementie (Overzichtsfiche) Download

Probleemgedrag bij dementie (Overzichtsfiche)

juni 2017

Overzichtsfiche

Agitatie, dwalen, agressiviteit, wanen, hallucinaties, ... Gedragsstoornissen bij dementie zijn vaak een bron van lijden voor de patiënt en voor zijn omgeving. Er is hierbij een grote zorgbehoefte. Ontdek hoe een stappenplan u kan helpen om een moeilijke situatie te voorkomen of aan te pakken. Deze overzichtsfiche is een geheugensteuntje bij het bezoek van onze onafhankelijke artsenbezoeker en bevat een stappenplan, informatie voor het starten en stoppen van antipsychotica, en belangrijke contactadressen voor zowel de professionele zorgverleners als de mantelzorger van een persoon met dementie. Voor meer informatie kan u het Formularium Ouderenzorg raadplegen.

Pdf 0.3 MB
U zorgt voor een persoon die dementie heeft (Patiëntenfolder) Download

U zorgt voor een persoon die dementie heeft (Patiëntenfolder)

juni 2017

Patiëntenfolder

De patiëntenfolder “U zorgt voor een persoon die dementie heeft” richt zich tot de mantelzorger. De folder biedt praktische tips voor goede communicatie met een persoon met dementie, tips bij verschillende soorten probleemgedrag, informatie over medicatie en contactadressen voor hulp en informatie. U kan deze folder gebruiken als ondersteunend materiaal tijdens het consult, en u kan deze ook afdrukken en met de mantelzorger meegeven om thuis nog eens rustig na te lezen.

Pdf 0.4 MB
Update van de farmacotherapeutische informatie uit 2016 Download

Update van de farmacotherapeutische informatie uit 2016

mei 2017

Formularium info

Inleiding   Naar goede jaarlijkse gewoonte krijgt u van onze redactie een overzicht van de nieuwe of geactualiseerde farmacotherapeutische informatie, gesprokkeld uit kwaliteitsvolle medische literatuur van 2016. We hebben ons bij het selecteren van deze informatie gefocust op die gegevens die voor onze doelgroep (de ouderen) van belang kunnen zijn. We lieten ons vo…

© vzw Farmaka asbl
U heeft het recht het materiaal van Farmaka dat beschikbaar is op deze website te downloaden, kopiëren of af te drukken voor privé-gebruik, studie, onderwijs en voor not-for-profit doeleinden, mits u steeds een correcte bronvermelding handhaaft. Wanneer u ons materiaal gebruikt voor grotere groepen (>25 personen) in het kader van onderwijs of non-profit doeleinden, verzoeken wij u vriendelijk ons hierover te informeren. Zo krijgen wij een idee van de verspreiding en toepassingen van onze documenten. Het gebruik door commerciële organisaties, of voor commerciële doeleinden is niet toegestaan, tenzij na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van vzw Farmaka asbl.

Registreer u en blijf op de hoogte

U wil op de hoogte blijven over onze projecten? U gratis abonneren op het Formularium Info? Of een specifieke vraag doorspelen? Registreer u hier en laat ons weten hoe we u kunnen helpen.