Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pagina laatst bijgewerkt op: 20/06/2017

Farmaka heeft een uitgebreid aanbod aan medische documentatie die u gratis kan downloaden. U vindt hier de presentaties en overzichtsfiches van onze onafhankelijke artsenbezoekers.  Ook de integrale nummers van ons tijdschrift 'De Geneesmiddelenbrief' en de kortberichten van onze redactie zijn hier terug te vinden.

Documentatie opzoeken

Probleemgedrag bij dementie (Overzichtsfiche) Download

Probleemgedrag bij dementie (Overzichtsfiche)

juni 2017

Overzichtsfiche

Agitatie, dwalen, agressiviteit, wanen, hallucinaties, ... Gedragsstoornissen bij dementie zijn vaak een bron van lijden voor de patiënt en voor zijn omgeving. Er is hierbij een grote zorgbehoefte. Ontdek hoe een stappenplan u kan helpen om een moeilijke situatie te voorkomen of aan te pakken. Deze overzichtsfiche is een geheugensteuntje bij het bezoek van onze onafhankelijke artsenbezoeker en bevat een stappenplan, informatie voor het starten en stoppen van antipsychotica, en belangrijke contactadressen voor zowel de professionele zorgverleners als de mantelzorger van een persoon met dementie. Voor meer informatie kan u het Formularium Ouderenzorg raadplegen.

Pdf 0.3 MB
U zorgt voor een persoon die dementie heeft (Patiëntenfolder) Download

U zorgt voor een persoon die dementie heeft (Patiëntenfolder)

juni 2017

Patiëntenfolder

De patiëntenfolder “U zorgt voor een persoon die dementie heeft” richt zich tot de mantelzorger. De folder biedt praktische tips voor goede communicatie met een persoon met dementie, tips bij verschillende soorten probleemgedrag, informatie over medicatie en contactadressen voor hulp en informatie. U kan deze folder gebruiken als ondersteunend materiaal tijdens het consult, en u kan deze ook afdrukken en met de mantelzorger meegeven om thuis nog eens rustig na te lezen.

Pdf 0.4 MB
Update van de farmacotherapeutische informatie uit 2016 Download

Update van de farmacotherapeutische informatie uit 2016

mei 2017

Formularium info

Inleiding   Naar goede jaarlijkse gewoonte krijgt u van onze redactie een overzicht van de nieuwe of geactualiseerde farmacotherapeutische informatie, gesprokkeld uit kwaliteitsvolle medische literatuur van 2016. We hebben ons bij het selecteren van deze informatie gefocust op die gegevens die voor onze doelgroep (de ouderen) van belang kunnen zijn. We lieten ons vo…

EBM in de praktijk - Jaarverslag 2016 vzw Farmaka Download

EBM in de praktijk - Jaarverslag 2016 vzw Farmaka

maart 2017

Over Farmaka

2016 was een erg succesvol jaar voor vzw Farmaka. Ons digitale formularium Ouderenzorg bereikt steeds meer gebruikers en onze onafhankelijke artsenbezoekers bereikten een recordaantal huisartsen. U leest er alles over in dit jaarverslag.

Pdf 2.1 MB
Educatie van de vertegenwoordiger van een patiënt met gevorderde dementie? Download

Educatie van de vertegenwoordiger van een patiënt met gevorderde dementie?

maart 2017

Geneesmiddelenbrief - Kort nieuws

Kort nieuws: Educatie van de vertegenwoordiger van een patiënt met dementie door middel van een video voorafgaand aan gestructureerd overleg bevordert de communicatie tussen de vertegenwoordiger en de hulpverleners en verbetert de zorg voor de demente persoon.

Pdf 0.1 MB
Alfa-blokkers voor de behandeling van nierstenen Download

Alfa-blokkers voor de behandeling van nierstenen

maart 2017

Geneesmiddelenbrief - Kort nieuws

Kort nieuws: alfa-blokkers worden niet aanbevolen voor de behandeling van nierstenen.

Pdf 0.2 MB
Langdurig PPI-gebruik? (Presentatie) Download

Langdurig PPI-gebruik? (Presentatie)

februari 2017

Presentaties

Protonpompinhibitoren… Wanneer is langdurig gebruik van een PPI aangewezen en wanneer niet? Op welke ongewenste effecten moet men letten en welke interacties kunnen optreden? Hoe kan een patiënt zijn PPI afbouwen of stoppen? Hoe kan de arts daarbij helpen?

Pdf 1.3 MB
Langdurig PPI-gebruik? (Overzichtsfiche) Download

Langdurig PPI-gebruik? (Overzichtsfiche)

februari 2017

Overzichtsfiche

Protonpompinhibitoren… Wanneer is langdurig gebruik van een PPI aangewezen en wanneer niet? Op welke ongewenste effecten moet men letten en welke interacties kunnen optreden? Hoe kan een patiënt zijn PPI afbouwen of stoppen? Hoe kan de arts daarbij helpen?

Pdf 0.2 MB
© vzw Farmaka asbl
U heeft het recht het materiaal van Farmaka dat beschikbaar is op deze website te downloaden, kopiëren of af te drukken voor privé-gebruik, studie, onderwijs en voor not-for-profit doeleinden, mits u steeds een correcte bronvermelding handhaaft. Wanneer u ons materiaal gebruikt voor grotere groepen (>25 personen) in het kader van onderwijs of non-profit doeleinden, verzoeken wij u vriendelijk ons hierover te informeren. Zo krijgen wij een idee van de verspreiding en toepassingen van onze documenten. Het gebruik door commerciële organisaties, of voor commerciële doeleinden is niet toegestaan, tenzij na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van vzw Farmaka asbl.

Registreer u en blijf op de hoogte

U wil op de hoogte blijven over onze projecten? U gratis abonneren op het Formularium Info? Of een specifieke vraag doorspelen? Registreer u hier en laat ons weten hoe we u kunnen helpen.