Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pagina laatst bijgewerkt op: 20/06/2018

Besparingen en collectief ontslag bij vzw Farmaka

Geschreven door Didier Martens op in de Categorie: Algemeen nieuws

De Raad van Bestuur van VZW Farmaka heeft met pijn in het hart beslist tot het collectief ontslag van al haar medewerkers. Deze beslissing volgt op de mededeling dat Minister De Block heeft beslist om de projectsubsidies voor het project Onafhankelijke artsenbezoekers volledig te schrappen. Ook voor de verdere update van het Formularium ouderenzorg wordt volgend jaar geen budget meer voorzien.

Besparingen en collectief ontslag bij vzw Farmaka

Al geruime tijd beloofde de Minister om een duidelijk kader te voorzien voor de schaarse onafhankelijke EBM projecten in ons land. Begin dit jaar liet ze ons schriftelijk weten dat haar plan uiterlijk in juli klaar zou zijn en onze organisatie de tweede jaarhelft de nodige tijd zou krijgen om zich te reorganiseren.

Ondertussen werd ons door het kabinet van de Minister bevestigd dat het project van de onafhankelijke artsenbezoekers volledig wordt stopgezet. Het Formularium ouderenzorg zou eventueel kunnen blijven bestaan, maar dan onder de vleugels van het BCFI. Het uitblijven van het beloofde beleidsplan, samen met de aangekondigde besparingen maken dat de organisatie onder zeer zware druk komen te staan. Om de correcte uitbetaling van de opzegvergoeding van alle medewerkers te kunnen verzekeren heeft VZW farmaka dan ook geen andere keuze dan over te gaan tot het collectief ontslag van alle 28 medewerkers.

We betreuren uiteraard deze gang van zaken, vooral omdat we overtuigd zijn van de meerwaarde van onze projecten voor de zorgverleners in de eerstelijnszorg. Onze medewerkers blijven alvast tot het einde van het jaar beschikbaar voor zowel de artsenbezoeken als de update van het Formularium Ouderenzorg. Ondertussen wordt met het kabinet en het BCFI overleg gepleegd over de integratie en hopelijk verderzetting van een aantal projecten.

We bedanken alle medewerkers voor hun uitstekende werk, hun wetenschappelijk engagement en de blijvende inzet die ze ook in deze moeilijke tijden nog tonen. We willen eveneens de medewerkers van het RIZIV en het FAGG bedanken voor hun steun en de correcte samenwerking van de afgelopen jaren.

We konden de afgelopen jaren steevast rekenen op een enthousiast onthaal bij de duizenden huisartsen, apothekers en verpleegkundigen die gebruik maakten van onze diensten. We vinden het zeer jammer dat we dit werk vanaf volgend jaar moeten staken.
We hopen dat er in de komende weken alsnog een gedeeltelijke oplossing kan gevonden worden om die projecten een doorstart te geven en de opgebouwde expertise ter beschikking te blijven stellen van u allen.

Registreer u en blijf op de hoogte

U wil op de hoogte blijven over onze projecten?